Hyvää uutta vuotta! Gott nytt år!

Kiitokset kaikille kasvatinomistajille, tuomareille, oppaille ja muille yhteistyökumppaneille kuluneesta vuodesta ja parempaa uutta vuotta kaikille! Vuosi 2017 antoi paljon, mutta toi mukanaan myös suuria menetyksiä. Sorkkajahtien luottokoira  Venni menehtyi jänisajossa auton alle ja samalla haudattiin suunnitelma Vennin toisesta pentueesta ja valioitumisesta ajovalioksi. Toisen luottokoiran Amalian häämatka Ruotsiin onneksi kuitenkin onnistui ja marraskuun lopussa syntyi Amalialle ja Algotille neljä pentua, joista ainoa narttupentu jää kotiin täyttämään Vennin tyhjäksi jättämää paikkaa. 

Metsässä riitti tapahtumia, vaikka syksyyn osuneet  juoksut tätä syksyä haittasivatkin. Hienoja ajoja ja lintuhaukkuja saatiin kuulla, ja saalistakin saatiin. Viivin pienpetoinnostus saavutti tänä syksynä huippunsa siinä määrin, että vammoja paranneltiin syksyn aikana useaan otteeseen. Myös 10-vuotias Cami jaksoi metsässä pitkiä päiviä, ja 9-vuotias suomenpystykorva Hillevi innostui vanhoilla päivillään vielä pienpetojahdista, jota ei aiemmin ole harrastanut.

Kokeita oli suunnitteilla paljon sekä omille koirille että kasvateille, mutta suurin osa niistä peruuntui juoksujen ja muiden syiden takia. Ilahduttavaa kuitenkin oli, että joitakin onnistumisiakin saatiin koerintamalla kokea. "Penni" Wihinokan Armaada aloitti vuoden hienosti ajamalla tammikuussa ensimmäisessä kokeessaan Lopella MÄAJ-1 -tuloksen peuralla. Myös "Aura" Wihinokan Aurora starttasi syksyllä ensimmäistä kertaa koko kauden kokeessa ja harmittavan huonosta tuurista huolimatta sai tuloksen MÄAJ-2, vaikka joutuikin hakemaan 180 minuuttia tyhjää. Muita koekäyntejä näille Amalian siskoille ei tänä vuonna tullut, kun juoksut ja pentusuunnitelmat estivät koesuunnitelmat, mutta toivottavasti pian kuullaan iloisia pentu-uutisia sieltäkin suunnalta. Myös Vennin ja Urhon pentu "Mini" Wihinokan Beata 2 v.osallistui marraskuussa koko kauden kokeeseen tavoitteena ykköstulos, mutta valitettavasti kunto ei koepäivänä ollut kohdillaan ja tulokseksi jäi luopuminen, vaikka peurat liikkeelle saatiinkin. Peurajahdeissa Mini on toiminut hienosti, joten uusia yrityksiä kokeissa on luvassa Minillekin. Omista koirista "Viivi" Wihinokan Wiwi osallistui varakoiran varakoirana Kymen PM-kokeeseen Hollolassa ja sai 75 min kahdella jänisajolla tulokseksi MÄAJ-2, joka jäi harmittavasti juuri hakemamme ykkösen rajan alle, sijoitus PM3. Jatkopaikka lohkoonkin olisi myöhemmin ollut Viiville tarjolla, mutta se peruuntui kuten suunniteltu joulukuun ajokoekin. Kesän aikana Viivi osallistui vielä myös muutamaan MEJÄ-kokeisen, parhaana tuloksena silläkin saralla tänä vuonna VOI2. Ehkäpä Viivin kanssa pitäisi kokeilla LUME-koetta, siitä olisi tänä vuonnakin tullut tulosta jo monta kertaa. Suomenpystykorvista Hippu osallistui ensimmäiseen LINT-kokeeseensa ja saavutti karkeassa kelissä LINT AVO2 tuloksen, joka riitti hienosti Kymenläänin pystykorvakerhon mestaruuteen 24 koiran joukossa. Muutamassa näyttelyssäkin vuoden aikana tuli käytyä, parhaiten menestyi suomenpystykorva Wihinokan Hippu, jolle kahdesta näyttelystä SERT ja VARASERT.


Wihinokkien joulunviettoa eri puolella Suomea

Alla vielä joulutunnelmia ja  loppuvuoden kuulumisia. Pennut kasvavat hyvin ja mäyräkoirien kanssa saatu mukavia ajoja, kun kunto alkaa Camilla ja Viivillä taas palautua. Pian pääsee Amaliakin metsään ja Hipun kanssa yritetään varmaankin vielä ykköstulosta koko kauden LINT-kokeesta.

Pentujen joulutunnelmia

27.12. Amalian ja Algotin pennut täyttivät kuukauden. "Synttäreitä" juhlittiin ensimmäisillä vierailla ja kauriin luilla, joiden syöminen näytti sujuvan hyvin, vaikka hampaita ei paljon vielä ollutkaan.

25.12.2017 Wihinokan Hippu 2 v. Onnea myös sisarukset Abigail, Hilla ja Messi!

PENNI Wihinokan Armaada ja hienosta ajosta saatu kauris.

ABIGAIL Wihinokan Hippa ja hirvi

20.12.2017 Pennut 3 viikkoa. Amalian ja Algotin pennut täyttivät jo kolme viikkoa. Kaikki on mennyt hienosti: pennut kasvavat hyvin, maitoa riittää, ja Amalia hoitaa pentuja antaumuksella. Avustajiakin olisi hoitotehtäviin tarjolla runsaasti, sillä pentujen syntymä on laukaissut kaikilla koirilla valeraskausoireita.

Vasemmalta oikealle: ensimmäisenä syntynyt uros, viimeisenä syntynyt uros, kolmantena syntynyt narttupentu ja toisena syntynyt urospentu.

6.12.2017 Hipun ensimmäinen linnunhaukkukoe. Joulupäivänä 2 vuotta täyttävä Wihinokan Hippu osallistui nuorimpana osallistujana Kymenläänin pystykorvakerhon juhlallisiin itsenäisyyspäivän linnunhaukkukokeisiin. Koe oli sekä Hipun että ohjaajan ensimmäinen. Tulos karkeassa kelissä AVO2 61 p., sijoitus 2/25 ja kerhonmestaruuskisan 1/24.

Kymenläänin pystykorvakerhon mestari 2017 Wihinokan Hippu AVO2 61 p., 2/25 (1/24)

29.11.2017 Pennut 3 u + 1 n syntyneet. Amalian ja Algotin (POHJ & FI & SE & NO KVA-A SE & NO MVA SE JVA Trappbackens Algot x FI KVA-A Wihinokan Amalia) pennut, 3 urosta ja 1 narttu, tulivat maailmaan keskiviikkona. Kaikki voivat hyvin.

24.11.2017 Pentuja odotellaan. Amalian maha on pyöristynyt mukavasti ja Ruotsin reissu näyttää tuottaneen tulosta, pentuja yhdistelmästä POHJ & FI & SE & NO KVA-A SE & NO MVA SE JVA Trappbackens Algot x FI KVA-A Wihinokan Amalia odotellaan syntyväksi ensi viikolla. Myös Amalian sisko Auroralle on toiveissa pentuja Hattukallion kenneliin Paalijärvelle yhdistelmästä FI KVA-A Bargos Pavarotti x Wihinokan Aurora (MÄAJ-2, SA). Paven ja Auran pentuja odotetaan maailmaan tammikuussa ja pentuja voi tiedustella Auran omistajalta Markolta 0400 887578.

Auralle odotellaan pentuja tammikuussa Etelä-Pohjanmaalla. Aura on ajometsästyskäytössä ja saanut kokeista MÄAJ-2 ja näyttelyistä ERI SA. Pentujen isä on Ruotsin tuonti FI KVA-A Bargos Pavarotti.

Aura pentuna synnyinkodissa.

6.11.2017 Kuulumisia metsästä. Metsässä on syksyn aikana vietetty aikaa tiiviisti, vaikka kaikkien koirien peräjälkeen tulleet juoksut ja Amalian "äitiysloma" on pieniä rajoituksia ohjelmaan tuonutkin. Linnunmetsästyskausi päättyi ja on ilo todeta, että joulupäivänä 2 vuotta täyttävä Hippu on osoittautunut varsin laajahakuiseksi ja oppinut lintuhaukun salat sen verran hyvin, että tässä uskaltaa suunnitella jo ensimmäisiä LINT-kokeita. Sekä Hipulla ja Hillellä on ollut hyviä haukkuja, vaikka varsinainen saalis jäi huonona lintusyksynä vaatimattomaksi. Hipulle saatiin kuitenkin kaivattuja pudotuksia Ruotsin puolella, Suomen puolen reissuilla ei linnuista juuri ollut haittaa, mutta tulipahan todettua, että Hippua ei karhun haju paljon pelota.Kotinurkilla on saatu hyviä haukkuja ja Hillevi on vanhoilla päivillään innostunut myös pienpetojahdista. Mäyräkoirat ovat päässeet kotinurkilla ajamaan pääasiassa jänistä, kaurista ja kettua, ja välillä on eksytty pienpetojen jäljestä luolaankin, peurajahteja vielä odotellaan. 10-vuotiaalla Camilla intoa ja vauhtia riittää edelleen, ongelmia tuottaa lähinnä Camin saaminen pois metsästä, kun intoa jatkaa olisi Camilla enemmän kuin kaksijalkaisilla.

30.10.2017 Vennin ja Urhon pennut 2 v. Paljon onnea 2-vuotiaat Mini, Sohvi, Oiva ja Bombi eli Peltolammen Pepsicolan ja Wihinokan Weninnan jälkeläiset Wihinokan Beata, Bertha, Bertil ja Bombi Bitt! Nenät tuntuvat toimivan ja ajot kulkevan hienosti, ja tänä syksynä on ajettu ainakin peuraa, kettua ja jänistä. Onnea ja mukavia metsäreissuja jatkossakin Vennin ja Urhon jälkikasvulle!

"Vilho" Wihinokan Aukusti (Nordanbergets Cluring - Öllmans Camilla) oli ottanut metsästysreissulla yhteen ilveksen kanssa. Onni onnettomuudessa, että kahakassa ei käynyt pahemmin, ja Vilho on jo hyvää vauhtia toipumassa vammoistaan. Mäyräkoira on sisukas!

27.10.2017 Auran ensimmäinen ajokoetulos. "Aura" Wihinokan Aurora (Nordanbergets Cluring - Öllmans Camilla) ajoi ensimmäisessä koestartissaan Etelä-Pohjanmaalla tuloksen MÄAJ-2 51,33 p.(kauris). Tuuria ei tällä kertaa ollut matkassa, kun ajettavaa löytyi vasta 180 min tyhjän haun jälkeen lisähakuajalla, mutta hieno suoritus Auralta joka tapauksessa. Onnea Aura & co ja onnea ykkösen metsästykseen myös jatkossa!
Varakoira Viiville (Wihinokan Wiwi) aukesi paikka MÄAJ Idän lohko SM-karsintaan, mutta valitettavasti peruutus tuli viime hetkellä, eikä Viivi myöskään ollut ehtinyt toipua koekuntoon oteltuaan kallioluolassa supin kanssa  6,5 tuntia vain pari päivää aikaisemmin. Annetaan naarmujen parantua ja käheytyneen äänen kirkastua entiselleen kaikessa rauhassa. Syksyn aikana Viivillä on ollut hyviä ajoja niin jäniksellä kuin kauriillakin.
3.10.2017 Odotettavissa karkeakarvaisen mäyräkoiran pentuja ajovaliovanhemmista. Teimme syyskuun lopussa Amalian kanssa onnistuneen reissun Ahvenanmaan kautta Ruotsin Nyhammariin, hurmaavan sulhon Algotin luokse. Jos kaikki sujuu hyvin, pentuja odotetaan syntyväksi marraskuun lopussa yhdistelmästä POHJ KVA-A FI KVA-A SE MVA NO MVA SE KVA-A NO KVA-A SE JVA Trappbackens Algot & FI KVA-A Wihinokan Amalia. Lisätietoa tulossa Pentuja-sivulle.

24.9.2017 Viivi PM MÄAJ-kokeessa. "Viivi" Wihinokan Wiwi osallistui Amalian ja Vennin varakoirana Kymen PM MÄAJ-kokeeseen Hollolassa. Jänisajoa kertyi yhteensä 75 minuuttia (52/24) ja se riitti tällä kertaa tulokseen MÄAJ-2 59,33 p. PM3. Kaivattu ykkönen jäi harmillisen lähelle, jo toisen kerran. Viivillä on yksi MÄAJ-1 jäniksellä (55/-) viime syksyltä.

2.9.2017 "Venni" Wihinokan Weninna 11.5.2010 - 2.9.2017.

"Tänä iltana varmaan haukahdat ja kaukana ajo käy,

 johon saata en sinua seurata ja joka ei tänne näy."

(Unto Kupiainen: Koira)

Vennin elämä päättyi  jänisajossa auton alle ja ajot jatkuvat nyt autuaammilla metsästysmailla. Muutamista sekunneista oli Vennin kohtalo kiinni, mutta valitettavasti sekunnit olivat meitä vastaan. Ehdin ajoa vastaan maantielle, mutta en enää Vennin ja auton väliin. Venni kuoli heti eikä onneksi joutunut kärsimään, vaan sai lähteä saappaat jalassa onnellisena täydestä jänisajosta. Menetys oli suuri, paljon jäi vielä kesken. Suunnitelmissa oli käydä kokeissa, saada Vennistä ajovalio ja yrittää vielä toista pentuetta, kun kevään yritys ei onnistunut, ja metsästellä ja touhuta yhdessä vielä pitkään. Vaan toisin kävi. Venni oli uskollinen ystävä, jahtien luottokoira ja taitava metsäkaveri, joka ajoi kaikkea riistaa ja jonka  moniääninen ajohaukku oli kaunista kuultavaa. Kokeista Vennillä oli 1 x MÄAJ-1 ja 1 x MEJÄ AVO1 sekä yksi pentue "Urhon" Peltolammen Pepsicola kanssa. Pennut Mini, Sohvi, Bombi ja Oiva jatkavat nyt Vennin perintöä. Lepää rauhassa Venni!


VENNI Wihinokan Weninna 11.5.2010 - 2.9.2017. Venni jäi jänisajossa auton alle.

31.8. Kesän ja alkusyksyn kuulumisia. Koirien kesälomat on ohi ja ensimmäiset ajot jo ajettu ja lintuhaukut haukuttu. Onpa mäyräkoira Amalia ehtinyt tehdä tuttavuutta myös mäyrän kanssa kalliolouhikossa reilun seitsemän tunnin ajan - onneksi ilman vammoja. Pystykorva Hillevi oli myös innolla avustamassa. Myös mäyräkoira Viivi onnistui tunkemaan itsensä jumiin kivien väliin supin perässä. Muuten mäyräkoirat ovatkin pysyneet maan pinnalla ja keskittyneet treenaamaan ajoa jäniksen, kauriin ja hirven perässä. Peuroja ei ole vielä treenikavereiksi löytynyt, koska niitä ei näillä mailla juuri ole. Pystykorva Hippu aloitti linnustuskauden taas Ruotsin puolella, ja arvokkaan kokemuksen lisäksi oli saatu vähän saalistakin. Mukana oli myös Hipun "isosisko" Wihinokan Taika.

Kesällä on käyty muutamassa näyttelyssä ja tavattu myös joitakin kasvatteja. Iloisimpana yllätyksenä oli suomenpystykorva Wihinokan Hipun (Pikku-Lissun Ruska - Hillevi) toinen näyttely ja ensimmäinen SERT + VSP Lappeenrannan Ylämaalla. Samaan näyttelyyn osallistuivat myös Hipun täyssisko "Abigail" Wihinokan Hippa, joka sai EH:n, ja velipuoli "Kessu" Wihinokan Jysky (FI KVA FI MVA Leppäselän Remu - Hillevi), joka sai ERI:n.

Wihinokan Hippu NUO ERI NUK1 SA PN1 SERT VSP Lappeenranta 6.8.2017

"Hippu" Wihinokan HIppu, "Abigail" Wihinokan Hippa, "Kessu" Wihinokan Jysky Lappeenranta 6.8.2017

Hippu ja Abigail

"Kessu" Wihinokan Jysky (FI KVA FI MVA Leppäselän Remu - Hillevi) tavattiin kesän aikana parikin kertaa. Kessulta, jolla on hieno karva keskikesälläkin, sujuu niin hirvi- ja lintuhaukut kuin pienpetojahtikin.

"Abigail" Wihinokan Hippa (Pikku-Lissun Ruska - Hillevi) on kesän aikana edustanut hienosti suomalaisia rotuja niin paikallislehdessä kuin paikallisissa tapahtumissakin. Myös Abigailille kelpaa kaikenlainen riista hirvistä ja linnuista pienpetoihin.

Juttu Abigailista paikallislehdessä (Nya östis, Lovisa) ja kauden ensimmäinen pienpetosaalis

Vuoden 2015 mäyräkoiranpennuista näyttelyissä kävi kesällä ensimmäistä kertaa "Mini" Wihinokan Beata (Peltolammen Pepsicola - Wihinokan Weninna) parhaana tuloksena EH. Minillä on vielä lyhyt karkea karva, joka on oivallinen metsään, mutta näyttelyihin vielä tässä vaiheessa turhan niukka. Eiköhän karva vielä iän myötä kasva kuten molemmilla vanhemmillakin. Kesän näyttelyreissulla tavattiin myös Minin veli Bombi, jolla myös on vielä hyvin niukka karva. Metsästysintoa ja energiaa molemmilla onkin sitten sitäkin enemmän ja peuranajo sujuu hienosti. Molemmilla on myös erinomainen tasapainoinen luonne.

Wihinokan Beata JUN EH Hämeenlinna 10.6.2017

Ylhäällä "Mini" Wihinokan Beata, keskellä "Mini" W. Beata ja Wihinokan Amalia ja alhaalla "Bombi" Wihinokan Bombi Bitt ja "Viivi" Wihinokan Wiwi ja "Mini" Wihinokan Beata.

Kesän aikana treenattiin koirien kanssa myös vähän verijälkeä ja Viivin kanssa käytiin jälleen muutamassa MEJÄ-kokeessa toteamassa, että käytännön jälkikoira ei välttämättä ole hyvä koekoira. Riistaviettisen Viivin kaivatut kaksi ykköstä kariutuivat riistahukkiin ja kesän paras tulos VOI2 x 2.  Viivistä oli kuitenkin kivaa, titteleistä viis. Seuraavaksi puuttuvia ykkösiä yritetään ajokokeista niin Viivin kuin siskonsa Venninkin kanssa.

Wihinokan Wiwi kesällä 2017 MEJÄ VOI0, VOI2, VOI3, VOI3. Kuva: Tiina Lappalainen

Wihinokan Weninna MÄAJ-1 MEJÄ AVO1 ja Wihinokan Wiwi MÄAJ-1 MEJÄ VOI1 (FI KVA-A FI MVA Snöbäckens Viktor - FI KVA-A FI MVA Öllmans Camilla)

Muuten kesää vietettiin koirien kanssa Saimaan rannoilla, mökillä ja marja- ja sienimetsissä. Kuvassa Amalia kesätunnelmissa Saimaalla.

FI KVA-A Wihinokan Amalia (POHJ KVA-A FI KVA-A SE KVA-A NO KVA-A FIN MVA SE MVA NO MVA Nordanbergets Cluring - FI KVA-A FI MVA Öllmans Camilla) kesätunnelmissa Saimaalla

 
3.4.2017 Hipun ensimmäinen näyttely, Amalia palkittiin. Wihinokan Hippu osallistui 1.4. ensimmäiseen näyttelyynsä Ruokolahdella SPJ:n erikoisnäyttelyssä. Sehän sujui hienosti yli odotusten, tulos JUN ERI JUK1 SA PN4 VARA-SERT, tuomarina Paavo Mattila.

Wihinokan Amalia palkittiin Karjalan Mäyräkoirakerho ry:n vuosikokouksessa 19.3. Parhaana Ajavana Koirana ja Parhaana Metsästyskoirana vuoden 2016 saavutuksista. Myös Ålands Taxklubb muisti Amaliaa vuoden 2016 saavutuksista.

Wihinokan Amalia FI KVA-A, KMK ry:n Paras Ajava koira ja Paras Metsästyskoira 2016

16.3.2017 Kevättalven kuulumisia. Ajometsästyskausi päättyi helmikuussa mäyräkoirien (ja vähän pystykorvienkin) rusakko- ja jänisajoihin. Ehtipä Viivi myös ajaa pätkän ilvestä ja seikkailla supien perässä maan alla ja kantokasassa. Kausi oli onnistunut, ajot kulki ja saalistakin saatiin.

Koerintamalla kauden aikana Wihinokan mäyräkoirilla saavutuksena 4 x MÄAJ-1, 2 x MÄAJ-3, 1 x PM3, 1 x FI KVA-A. Ykköstuloksen ajoi kasvateista Penni (Wihinokan Armaada), ja omista koirista Venni, Viivi ja Ameli. Amelista tuli myös FI KVA-A. Amelille avautui myös paikka Idän lohkon SM-karsintakokeen, mutta jouduimme jättämään lohkonkarsinnan väliin.

Pystykorvapuolella harmina oli heikko lintuvuosi, mutta joitakin pudotuksia omille koirillekin pohjoisen reissuilla saatiin. Kokeissa kauden aikana kävivät kasvateista pentuesisarukset Kessu (Wihinokan Jysky) ja Taika (Wihinokan Taika). Huonosta lintuvuodesta huolimatta Kessulle LINT AVO3 59 p., Koppelohaukkujen 2016 3. sija ja "Paras kaiken riistan koira" -palkinto, ja Taikalle LINT AVO2 66 p.