Uutisia 2016

31.12.2016 Hyvää uutta vuotta! Kiitokset kaikille kasvatinomistajille ja muille yhteistyökumppaneille, ja onnea ja menestystä tulevalle vuodelle!

25.12.2016  Pystykorvan poikaset 1 v. Abigail, Hippu, Hilla ja Messi eli Wihinokan Hippa, Hippu, Hilla ja Hessu täyttivät joulupäivänä 1 v. Kaikki ovat päässeet metsään ja saalistakin on tullut. Onnea 1-vuotiaille!

24.12.2016 Hyvää joulua!

15.11.2016 Viiville Hyvinkään pitkästä kokeesta MÄAJ-1 pistein 61,94 (jänis/-). Yksi jänisajo 55/60 min saatiin sateisessa kelissä lokakuun lopussa aikaiseksi, muuten meinasi mennä supihommiksi: ekassa erässä kaksi kohtuutonta häiriötä supille. Mukava koepäivä riistarikkaissa maastoissa, ja ykkönen on aina ykkönen! Samalla reissulla tavattiin myös Viivin sisko Miina ja siskopuoli Amanda (Wihinokan Wictoria ja Amanda).

Wihinokan Amanda ja Wictoria ja Viivi

12.11.16 Sohvin ajosta hirvikaato. "Sohvi" Wihinokan Bertha (Peltolammen Pepsicola - Wihinokan Weninna) on päässyt tositoimiin hirvijahtiin. Myös jäniksenajo sujuu Sohvilta hienosti. Onnea omistajille ja koko jahtiporukalle!

SOHVI Wihinokan Bertha

11.11.2016 Uusi ajovalio FI KVA-A Wihinokan Amalia. Amalia sai samalla kunnian olla ensimmäinen käyttövalio Wihinokan kennelnimellä. Ajovalion tittellin vaadittavat tulokset Amalia saavutti peuralla, kauriilla ja rusakolla. Kiitokset kaikille mukana olleille avusta ja kannustuksesta!

31.10.2016 Lintukauden päätöspäivä. Koirien kanssa on viihdytty tiiviisti metsässä. Hippu aloitteli jo elokuussa Ruotsissa ja myös Hilleville oli saatu pohjoisen reissulla pari pudotusta, vaikka sielläkin lintuja oli heikosti aiempiin vuosiin verrattuna. Päätöspäivänä Hippu pääsi harjoittelemaan teerihaukkua kauniissa säässä kotinurkilla.

30.10.2016 Vennin ja Urhon pennut 1 v. Onnea 1-vuotiaat Mini, Sohvi, Bombi ja Oiva eli Wihinokan Beata, Bertha, Bombi Bitt ja Bertil (Peltolammen Pepsicola - Wihinokan Weninna)! Metsästä kuuluu hyvää ja ensimmäiset ovat saaneet jo saalistakin.

29.10.2017 Abigailille ensimmäinen hirvi ja Bombille ensimmäinen peura. Kasvattien edesottamuksista maailmalla on saatu iloisia uutisia. Esimerkiksi Hipun siskolle Abigailille (Wihinokan Hippa) oli saatu ensimmäisenä jahtipäivänä hirvikaato, ja "Bombin" Wihinokan Bombi Bitt (Peltolammen Pepsicola - Wihinokan Weninna) ensimmäinen jahtikausi oli alkanut ensimmäisenä jahtipäivänä hienosti peurakaadolla vajaan 12 kk:n iässä. Onnittelut omistajille!

Abigailin ensimmäinen hirvi (Kuva: P. Björkman)

Bombin ensimmäinen peura (Kuva: J. Lindbom)

9.10.2017 Amalial Kymen PM-kokeessa ja Ahvenanmaalla. Amalia osallistui Kymen PM-kokeeseen 1.10. Kouvolassa tuloksella MÄAJ-3 49,33 p. (kauris/-) PM3. Kokeessa oli valitettavasti huonoa tuuria, kun ajettava meni leveän joen yli naapurin puolelle eikä ajoa voitu kohtuuttoman häiriön jälkeen enää joen toisella puolella jatkaa.  Amaliakin yriiti perässä joen yli, mutta katsoi lopulta viisaammaksi kääntyä takaisin. Parempi näin. Uutta ajettavaa alueelta ei toiseen erään enää löytynyt.

Viikon päästä Ahvenanmaalla Amalian 3-vuotissyntymäpäivänä 7.10. olikin sitten parempaa tuuria, vaikka hyvin kuiva, lämmin ja tuulinen keli aiheutti omat haasteensa, eikä päivä todellakaan ollut Amalian parhaimpia, sillä päivänsankari oli hyytyä kuumassa kelissä kesken leikin. Se tärkein eli kolmas ykkönen kuitenkin saatiin pistein 65,33 (kauris/kauris), ja kauden tavoite, FI KVA-A, saavutettiin.

Amalia 3 v. ja kolmas MÄAJ-1 Ahvenanmaalla 7.10. Myös isäpappa Clurre 14½ v. mukana kuvissa.

Ahvenanmaan reissulla tavattiin myös Amalian sukulaisia aina pikkuserkuista velipuoleen ja 14½-vuotiaaseen isä Clurreen.

Amalian Ahvenanmaan sukulaisia.

7.10.2016 Onnea 3-vuotiaat Aura, Penni, Amanda, Amalia, Urho, Vilho ja Arttu (Nordanbergets Cluring x Öllmans Camilla)!!

3.9.2016 Syyskuussa Lopen 2 viikon kokeessa Vennille (W. Weninna) vihdoin ensimmäinen MÄAJ-1 -tulos pistein 66,17 (kauris/peura) ja Viiville (W. Wiwi). MÄAJ-3 pistein 47,67 (jänis/jänis). Kesäkunto näkyi varsinkin haussa, eikä Vennillä toisen erän hakua parantanut pitkäksi venähtänyt ensimmäinen ajo, jota kesti reilut pari tuntia ennen kuin päästiin väliin ja saatiin koira kiinni. "Useimmiten" Venni tottelee hyvin, mutta tänään ei ollut se päivä. Ykkönen on kuitenkin aina ykkönen, varsinkin 6 vuotta keväällä täyttäneellä Vennillä, jonka koekoiran ura olisi ollut hyvä tehdä jo nuorena. 

Uupuneet ajokoesankarit Venni (ylhäällä) ja Viivi (oikealla).

31.8. Hippu Ruotsissa. Suomenpystykorva Hippu kävi elokuussa lintujahdin aloituksessa Ruotsissa opettelemassa linnun haukkumista, ja ensimmäinen pudotuskin siellä saatiin samana päivänä kun HIppu täytti 8 kk, vaikka linnut ja varsinkin poikueet vähissä olivatkin. Samaan aikaan myös sisko Hilla oli käynyt Ruotsin puolella opintoretkellä.
20.8.2016 Kessu Koppelohaukuissa toisen kerran. "Kessu" Wihinokan Jysky osallistui Oulun Koppelohaukkuihin, ohjaajana emäntä Päivi Laari. Tuloksena Koppelohaukkujen 3. sija ja AVO-luokan 2. sija tuloksella LINT AVO3 59 p. ja "Paras kaiken riistan koira". Hieno suoritus huonosta tuurista huolimatta. Lämpimät onnittelut ohjaajalle ja omistajille!

"Kessu" Wihinokan Jysky, ohj. Päivi Laari: Koppelohaukut 2016 3. sija, AVO-luokan 2. ja "paras kaiken riistan koira". Kuva: Atso Laari.

20.8.2016 Kesän näyttelyt. Kesällä Wihinokan mäyräkoirat osallistuivat muutamaan näyttelyyn. Rantasalmella heinäkuussa oli koolla neljä wihinokkaa, ja kaikki saivat hienosti tulokseksi erinomaisen: Penni (W. Armaada) ERI AVK3, Vilho (W. Aukusti) ensimmäisessä näyttelyssään ERI AVK3, Ameli (W. Amalia) ERI KÄK2 ja Viivi (W. Wiwi) ERI AVK2. Kasvattajaluokka jäi kuitenkin esittämättä, vaikka mahdollisuudet siihen olisivat olleetkin. Penni (W. Armaada) myöhemmin myös Uusikaarlepyyssä ERI AVK1 ja Aura (W. Aurora) Orivedellä EH AVK3.

"Penni" Wihinokan Armaada

"Vilho" Wihinokan Aukusti

Vilho ja Penni

Vilho, Penni ja Ameli

31.5.2016 Kevään kuulumisia ja tuloksia. Wihinokan Armaada "Penni" kävi helmikuussa ensimmäisenä wihinokkana virallisissa selkäkuvissa, eikä kuvista löytynyt mitään huomautettavaa (K0). Samalla myös Pennin silmät tarkastettiin ja todettiin terveiksi, vain pari harmitonta ylimääräistä ripseä (lievä distichiasis). Näyttelyissä Wihinokan Aurora "Aura" Seinäjoella 19.3. AVO-EH, Vaasassa 16.4. AVO-ERI, ja Wihinokan Amalia "Ameli" Kangasniemellä 5.5. ja Haminassa 21.5. KÄY-EH x 2. Wihinokan Wiwi "Viivi" helteisissä MEJÄ-kokeissa 8.5. Kouvolan Tihvetjärvellä VOI1 47 p. ja 15.5. Savitaipaleella VOI3 26 p. Nyt Viivi on kahta ykköstä vaille jälkivalio, joten ehkäpä yritämme ykkösiä vielä tavoitella, vaikka haasteita MEJÄ-koemenestyksen tiellä riittääkin riistaviettisen Viivin kanssa.


Joulupäivänä syntyneillä "pystykorvan poikasilla" menee mainiosti uusissa kodeissaan. Pennut täyttivät 25.5. 5 kk ja kaikki vaikuttavat reippailta ja rohkeilta pystykorvan aluilta. Ensimmäistä syksyä odotellaan jo innolla.

Vennin ja Urhon pennut (Peltolammen Pepsicola x Wihinokan Weninna) täyttivät jo 7 kk ja voivat myös kaikki mainiosti. Riistan hajut kiinnostaa ja näytteitä ajohaukustakin on jo kuultu, myös jäljestystä on harjoiteltu. Mielenkiintoista odotella ensimmäistä syksyä, merkit ainakin näyttävät hyvälle.

17.5.2016 KK mäyräkoiran pentuja ajometsästykseen Ahvenanmaalla. Vapaana karkeakarvaisen mäyräkoiran urospentuja, s. 14.4.2016 (5+2), luovutus kesäkuun (vko 23) puolivälistä alkaen. Ruotsalainen isä SE MVA SE JVA MÄAJ-1 x 2 Trappbackens Algot SE26235/2014, ahvenanmaalainen emä POHJ KVA-A FI MVA FI KVA-A NO KVA-A SE JVA Nordanbergets Kira FI24750/11. Pennut myydään metsästäjille perheenjäseniksi. Nordanbergets kennel, Ahvenanmaa, tiedustelut Stig-Göran Nordberg, nordanbergets.kennel@aland.net, puh. 0400 991805.

CH Trappbackens Algotin ja CH Nordanbergets Kiran pennut, 5 urosta ja 2 narttua, Ahvenanmaalla 12.5. (Kuva: Stig-Göran Nordberg)

23.4.2016 SML:n pronssinen käyttöjalostuspalkinto Camille. FI KVA-A FI MVA Öllmans Camilla sai lauantaina Suomen mäyräkoiraliiton kevätliittokokouksessa Joutsenossa SML:n pronssisen käyttöjalostuspalkinnon. Palkinnon tarkoitus on edistää hyvän ulkomuodon omaavien, metsästysominaisuuksiltaan korkealuokkaisten mäyräkoirien jalostustyötä. Palkinto annetaan koirille, jotka ovat osoittaneet periyttävänsä yllä mainittuja ominaisuuksia. Palkinto jaetaan kultaisena, hopeisena ja pronssisena. Koiralle anotaan aina sen jälkeläisten saavuttamien tulosten edellyttämää korkeinta mahdollista palkintoa. Koira, joka on aikaisemmin saavuttanut alemman palkinnon, voi myöhemmin saavuttaa korkeamman palkinnon. Kiitos tästä pronssisesta käyttöjalostuspalkinnosta kuuluu omille koirille Viiville, Vennille ja Amalialle, mutta toivottavasti jatkossa päästään anomaan myös korkeampia palkintoja, kunhan muillekin metsästäville jälkeläisille saadaan riittävästi virallisia tuloksia!

Wihinokan Wiwi ERI, MÄAJ-2, MEJÄ VOI2 (Snöbäckens Viktor x Öllmans Camilla)

Wihinokan Amalia EH, MÄAJ-1, MEJÄ AVO1 (Nordanbergets Cluring x Öllmans Camilla)

Wihinokan Weninna H, MÄAJ-3, MEJÄ AVO1 (Snöbäckens Viktor x Öllmans Camilla)

1.4.2016 Mäyräkoiranpentuja odotettavissa. Ajavalinjaiset Ruotsin tuonnit FI KVA-A Trappbackens Asterix (SA VASERT) ja FI KVA-A FI MVA Öllmans Camilla viettivät treffejä aprillipäivänä. Jos kaikki sujuu jatkossakin onnellisissa merkeissä, pentuja ensisijaisesti ajometsästyskäyttöön odotettavissa kesäkuun alussa. Lisätietoa tulossa Pentuja -sivulle.

FI KVA-A Trappbackens Asterix VASERT (SE KVA-A SE MVA Skogsråa's Arngrim Bärsärk x POHJ KVA-A FI KVA-A SE KVA-A SE MVA SE JVA Falkmarkens Edelweiss)

FI KVA-A FI MVA Öllmans Camilla MEJÄ AVO1 (SE KVA-A SE MVA Måsebo Orkan x SE KVA-A SE MVA Öllmans Ussie)

25.3.2016 Vuoden 2015 palkittuja. Karjalan mäyräkoirakerhon vuosikokouksessa palkittiin FI KVA-A FI MVA Öllmans Camilla ajovaliopokaalilla ja tyttärensä Wihinokan Amalia (Nordanbergets Cluring x Öllmans Camilla) kerhon parhaana ajavana koirana 2015. Amalia sai myös postia Ahvenanmaalta: "kultamitalin" syksyn ajokoeykkösestä kauriilla, Camin ajovaliomalja Ahvenanmaalta saapui jo aiemmin viime vuonna.

Cami ja ajovaliopalkinnot

Amalia Paras Ajava Koira 2015

Amalian kultamitali ykköstuloksesta kauriilla 2015

29.2.2016 Ajometsästyskausi päättyi ja saalistakin kauden aikana saatiin. Kaikille mäyräkoirille saatiin hyviä ajoja niin sorkalla, jäniksellä kuin ketullakin ja tapahtumia metsässä riitti. Päätöspäivänä kukaan ei tällä kertaa ollut hukkua jään läpi ojaan, mutta ylimääräistä puuhaa aiheutti supipariskunta kiven alla, missä Amalia viihtyi melkein kolme tuntia.
25.2.2016 Suomenpystykorvan pennut ovat löytäneet omat metsästävät kotinsa ja lähteneet maailmalle. Hilla muutti Lieksaan, Hippa (Abigail) Loviisaan ja Hessu (Messi) Sodankylään. Yksi kultahippu, Wihinokan Hippu, jäi kotikonnuille jatkamaan pystykorvaperinteitä emänsä HiIlevin opastuksessa.

Wihinokan Hilla, HILLA, Lieksa

Wihinokan Hippa ABIGAIL, Loviisa

Wihinokan Hessu MESSI, Sodankylä

Wihinokan Hippu HIPPU, Lappeenranta/Taipalsaari

16.2.2016 Pystykorvan poikaset pääsivät leikkimään teeren siivellä, ja hauskaa oli.